DE SB20

De SB20 is een zeilboot uit één ontwerpklasse die vaak wordt gebruikt voor racen. De boot, op de markt gebracht en gedistribueerd door Sportsboat World, is ontworpen door Tony Castro en gelanceerd in 2002.

De SB20 heette oorspronkelijk de Laser SB3 en werd op de markt gebracht en gedistribueerd door Laser Performance onder licentie van de ontwerper. Deze licentie eindigde in 2012.

Het jacht is een open kielboot , strikt One-Design en is ontworpen om te racen met een bemanning van 3 of 4 personen waarvan het maximale gewicht niet meer dan 270 kg mag bedragen. Met een kiel met een hoge aspectverhouding en een zeer hoge ballastverhouding is het jacht zeer stabiel, maar ook behoorlijk snel vanwege het aanzienlijke zeiloppervlak. De SB20 is uniek omdat wandelen niet is toegestaan , waarbij een kleine roestvrijstalen staaf wordt gebruikt om wandelen door de bemanning te voorkomen, waardoor competitieve bemanningen in alle soorten, maten en leeftijden mogelijk zijn. Snel Leuk en Betaalbaar De regels van deze boot zijn zo streng dat "geld" de resultaten niet kan dicteren

De meeste boten bevinden zich in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, Australië, Frankrijk, Nederland, Singapore en Italië en de klasse heeft aanzienlijke steun gekregen. in 2019 is er een groeiende vloot in de VAE en Turkije. In 2005 werd de SB20 de op een na grootste vloot met één ontwerp tijdens de Cowes Week- regatta met 66 inschrijvingen. In 2006 werd het de grootste vloot met 102 inzendingen, waardoor de XOD naar de tweede plaats kwam, een onderscheiding die hij nog twee jaar lang bekleedde.

Uniek aan de Sb20-klasse is ook dat je sinds 2018 een raceklare boot kunt huren om deel te nemen aan regatta's.

In 2020 wordt de eerste SB20 Carbon-versie gelanceerd, speciaal gebouwd en afgesteld voor ORC- en IRC-racen.

Er zijn wereldwijd meer dan 800 boten, gevaren in meer dan 20 landen. Dankzij de internationale groei van de vloten kon de klasse met succes een aanvraag indienen bij World Sailing voor het recht om een wereldkampioenschap te organiseren, waarvan het eerste in 2008 in Dublin werd georganiseerd. Regelmatige evenementen van topkwaliteit georganiseerd door de Sb20Class.com